Groep 1B

Leerkracht: Anne van der Velden (ma t/m do) en Tsipora Francl (vr) 

 

Gym: maandag en woensdag 

Muziek: dinsdag

 

Klassenouder: Lisette Tuizenga (moeder van Tycho)

 

BERICHTEN

15 jan 2021 - Thuisonderwijs week 3 2021
Thuisonderwijs week 3 2021 
 
Maandag: Sorteren en classificeren 

Misschien heeft u nog wel een voorraad schroeven, moertjes etc. Natuurlijk kunt u deze oefening ook met de schone was doen. Deze kunt u door uw zoon/dochter laten sorteren. 
 
Groep 1: Welke zijn hetzelfde en horen dus bij elkaar? 
 
Groep 2: Hoeveel zijn er van elke soort? Daarnaast kan alles in groepjes van een bepaald aantal worden gelegd. Maak allemaal groepjes van 2, 3, 4 etc. 
 
De kinderen kunnen hierbij dan weer zelf het cijfer schrijven/stempelen. 
 
Een andere oefening is om de voorwerpen op volgorde te leggen. Bijvoorbeeld van klein naar groot, van dik naar dun, en van lang naar kort of andersom. 
 
DinsdagVerrekijker knutselen  
 
Met twee wc-rollen kun je een leuke verrekijker in elkaar knutselen. Neem de twee wc-rolletjes en pak ze in met gekleurd papier, of verf ze, etc.Maak ze dan aan elkaar vast. Nu nog een touwtje aan het uiteinde vastmaken en je verrekijker is af. Wat zal je nu alles goed kunnen zien! 


Woensdag
Vogelspotten 
 
Maak een wandeling in de natuur en spot vogels met de vogelspotkaart en vergeet je verrekijker niet! De vogelspotkaart is te vinden onder het kopje documenten (thuisonderwijs week 3). 

DonderdagZoek….  
 
Doel: Letterherkenning. 
Verschil herkennen en benoemen tussen een zin, woord, letter en cijfer. 
 
In een tijdschrift, folder of krant gaat het kind de volgende opdracht uitvoeren: 
Groep 1 en 2 
Met rood: omcirkel w 
Met blauw: omcirkel k 
Met groen: omcirkel s 
Met geel: omcirkel v 
 
Herhaal deze opdracht verderop in de week nog eens met andere letters. 
Verrijkingsopdracht 
Met rood: omcirkel minstens vier zinnen 
Met blauw: omcirkel minstens zes woorden 
Met groen: omcirkel minstens acht letters 
Met geel: omcirkel minstens 5 cijfers 


Vrijdag
Schrijfoefeningen voor thuis 

Om thuis te oefenen met het voorbereidend schrijven de volgende tips.  
1. Scheerschuim: met scheerschuim kunnen kinderen heerlijk grote en kleine bewegingen oefenen. Denk hierbij aan het tekenen van cirkels, achten, golven, kantelen en lussen. Dit kan eerst met beide handen, later met de voorkeurshand worden geoefend. Vervolgens kan er geoefend worden met het schrijven van de naam, cijfers, tekenen van figuren of dieren. (tip: vuilniszak op tafel plakken en daarop met scheerschuim werken. Blijft alles schoon en is ook weer snel opgeruimd)  
2. Zand: op een dienblad of in een deksel strooi je een laagje zand. (Dit kan ook vogelzand uit de dierenwinkel zijn) met twee handen (jongste kleuters) of de voorkeurshand kunnen de kinderen patronen natekenen in het zand. Die patronen kun je zelf op een papiertje tekenen als voorbeeld. (Voor tips patronen kijk naar het werkblad van het ei of op internet.) De volgende stap is de patronen tekenen met een stokje. Let hierbij op de pengreep. 
 

Extra opdracht: Werkblad
Onder het kopje documenten (op de pagina rechts) hebben wij voor groep 1 een werkblad toegevoegd.  
Kleur eerst alle plaatjes in en knip vervolgens alle plaatjes uit. Daarna moet je goed kijken welk kledingstuk bij de winter hoort en welk kledingstuk bij de zomer. Plak de plaatjes op bij de winter of zomer.


Overige tips: 

 • Niet goed voor de tafelmanieren, maar wel voor de fijne motoriek: eten met je handen. Rijst of doperwten één voor één oppakken – een uitdaging!

Ook goed voor de tafelmanieren: netjes proberen te eten met mes en vork. 

 • Was ophangen. Voor het openknijpen van de knijpers is enige kracht nodig.Waarschijnlijk hangt de gewone waslijn te hoog en is het wasgoed te groot. Span een waslijn op ongeveer een halve meter boven de grond en laat je kind poppenkleertjes of zakdoeken ophangen.
 • Schroeven draaien boor een paar gaten in een plankje en laat je kind proberen daar schroeven in te draaien met een schroevendraaier
 • Geef je kind een tijdschrift om plaatjes uit te knippen of te scheuren (tussen duim en wijsvinger). Eventueel kan hij/zij er een mooie collage van maken.
 • Voorlezen  
 • Samen koken of bakken 
 • Speel een spelletje (bijvoorbeeld, kwartet, memory, ganzenbord, mens erger je niet, halli galliuno etc.) 
 • Tekenen (maak een mooie tekening voor opa en oma, die nu misschien niet op bezoek kunnen komen, of stuur de tekeningen naar eenzame ouderen in de buurt) 
 • Daag je kind uit iets moois te bouwen of knutselen, maak er een foto van en stuur die naar de leerkracht van je kind (of via Social Schools) 
   
  Algemeen 
  Elke dag staat een activiteit op de planning, daarnaast komen er algemene activiteiten die je elke dag kan uitvoeren. Zie hieronder: 
   
  Werkboekje 
  Onder het kopje documenten (op de pagina rechts) hebben wij voor groep 2 een werkboekje toegevoegd.  
   
  Buiten spelen 
  Over buitenspelen gesproken: je hoeft je kind niet binnen op te sluiten. Buiten zijn is juist heel goed voor de weerstand, dus laat je kind lekker veel vitamine D opdoen. Houd wel rekening met social distancing, met z’n allen in die ene leuke speeltuin is misschien niet zo’n goed idee, maar in de achtertuin spelen kan ook leuk zijn. Of ga even samen voetballen op het veldje of een stuk wandelen in het bos. Niet alleen is buiten zijn goed voor de weerstand (ook die van jezelf), je kind kan er zijn/haar energie even kwijt én er valt een heleboel te leren. (zie bijlage voor tips buiten spelen). 

Squla 
Met de educatieve quizzen van Squla kan je nieuwsgierige kleuter zelfstandig spelen en leren tegelijk. Veilig én verantwoord. Stimuleer hun ontwikkeling en laat ze alvast kennismaken met letters, cijfers en de wereld! Dit is beschikbaar op tablet, mobiele telefoon en desktop.  
 
Schooltv 
Schooltv biedt educatieve filmpjes aan rondom een thema. Hierbij filmpjes over het thema winter.  
 
Groep 1: 
https://schooltv.nl/zoekresultaten/?q=winter#{"keyword":"winter","filter":{"length":["1"],"program":["VPWON_1256936"]},"offset":0,"max":30,"sort":{"_score":"desc"}} 
 
﷟HYPERLINK "https://schooltv.nl/zoekresultaten/?q=familie#{"keyword":"familie","filter":{"agegroups":["0-4","5-6"],"length":["1"]},"offset":0,"max":30,"sort":{"_score":"desc"}}"

Groep 2: 
https://schooltv.nl/zoekresultaten/?q=winter#{"keyword":"winter","filter":{"length":["1"],"program":["POMS_S_NTR_100223"],"tags":["335"]},"offset":0,"max":30,"sort":{"_score":"desc"}} 
 
﷟HYPERLINK "https://schooltv.nl/zoekresultaten/?q=eten+en+drinken#{"keyword":"eten en drinken","filter":{"agegroups":["0-4","5-6"],"length":["1"]},"offset":0,"max":30,"sort":{"_score":"desc"}}" 

Vriendelijke groeten,

Anne en Tsipora


08 jan 2021 - Thuisonderwijs week 2 2021
Thuisonderwijs week 2 2021 
 
Maandag: Rekenactiviteit sjaals 
Verzamel alle sjaals die je in huis kunt vinden en leg ze op volgorde van lang naar kort. Benoem goed de begrippen van lang naar kort. Misschien zijn er andere voorwerpen in huis die je van lang naar kort kunt leggen? 
 
Extra:  
Tel alle sjaals, mutsen en wanten/ handschoenen, oorwarmers, etc. en leg daar het juiste cijferkaartje bij. Deze zijn te vinden onder het kopje documenten. 
 
Dinsdag: Pindaketting rijgen 
Benodigdheden: 
- Zak pinda’s 
- Naald en draad 
- Prikpen en matje 

Werkwijze: 
1) Rijg de draad aan de naald 
2) Leg een pinda op de prikmat 
3) Prik met de naald door de pinda en trek het touw erdoor 
4) Rijg zo een hele ketting 
5) Hang de ketting buiten voor de vogeltjes 

…Maak eerst een gaatje met de prikpen als het met de naald niet goed lukt… 
 
Woensdag: Digitaal prentenboek ‘Kikker en de sneeuwman’ 
https://www.youtube.com/watch?v=qe5TzdjcB4E 
Na het beluisteren/ bekijken van het verhaal kunnen de kinderen het werkblad ‘logische volgorde- sneeuwpop maken’ maken. Deze kunnen jullie vinden onder het kopje documenten.  
 
Donderdag: letter ‘w’ herhalen  
Kijk nog een keer het VLL letter ‘w’ filmpje op youtubehttps://www.youtube.com/watch?v=77jcjbibG0E 
Ga in kranten en tijdschriften op zoek naar de letter ‘w’. Omcirkel ze, knip ze uit, etc. 
 
Extra voor groep 2: Kijk op youtube naar het VLL letter ‘m’ filmpje en ga daarna thuis op zoek naar voorwerpen met de letter ‘m’. https://www.youtube.com/watch?v=OAASSldRbxY  


Vrijdag: 
experiment smelten/ vriezen  
Laat uw kind nadenken over hoe je ijs kunt laten veranderen in water (smelten). Geef ze de opdracht bekers of bakjes met water te vullen en deze in de diepvries te zetten. Als het water bevroren is, zetten ze de bakjes op verschillende plekken in en om huis en bekijken welk bakje met ijs het eerst in water is veranderd. Wat ontdekken de kinderen? 
 
Algemeen 
Elke dag staat een activiteit op de planning, daarnaast komen er algemene activiteiten die je elke dag kan uitvoeren. Zie hieronder: 
 
Werkboekje 
Onder het kopje documenten (op de pagina rechts) is een pdf toegevoegd met het werkboekje thema winter. Dit hoeft niet in 1 dag af; op school werken wij ook niet de hele dag in werkboekjes. Graag spreiden over de verschillende dagen en plaatjes laten inkleuren.  
De kinderen van groep 1 zijn nog niet heel erg gewend om op het platte vlak te werken en zullen hier mogelijk wat sturing bij nodig hebben.  
N.B. Bij de opdracht ’teken er 1 meer/ minder’ hoeven de kinderen niet de plaatjes na te tekenen, maar mogen hier gewoon cirkels van maken. (werkboekje 1) 

Voor de groepen 1 hebben wij een kleurplaat toegevoegd. 
Voor de groepen 2 hebben wij nog een extra werkboekje toegevoegd. 
 
Buiten spelen 
Over buitenspelen gesproken: je hoeft je kind niet binnen op te sluiten. Buiten zijn is juist heel goed voor de weerstand, dus laat je kind lekker veel vitamine D opdoen. Houd wel rekening met social distancing, met z’n allen in die ene leuke speeltuin is misschien niet zo’n goed idee, maar in de achtertuin spelen kan ook leuk zijn. Of ga even samen voetballen op het veldje of een stuk wandelen in het bos. Niet alleen is buiten zijn goed voor de weerstand (ook die van jezelf), je kind kan er zijn/haar energie even kwijt én er valt een heleboel te leren. (zie bijlage voor tips buiten spelen). 


Squla
 
Met de educatieve quizzen van Squla kan je nieuwsgierige kleuter zelfstandig spelen en leren tegelijk. Veilig én verantwoord. Stimuleer hun ontwikkeling en laat ze alvast kennismaken met letters, cijfers en de wereld! Dit is beschikbaar op tablet, mobiele telefoon en desktop.  
 
Schooltv 
Schooltv biedt educatieve filmpjes aan rondom een thema. Hierbij filmpjes over het thema winter.  
 
Groep 1: 
https://schooltv.nl/zoekresultaten/?q=winter#{"keyword":"winter","filter":{"length":["1"],"program":["VPWON_1256936"]},"offset":0,"max":30,"sort":{"_score":"desc"}} 
 
﷟HYPERLINK "https://schooltv.nl/zoekresultaten/?q=familie#{"keyword":"familie","filter":{"agegroups":["0-4","5-6"],"length":["1"]},"offset":0,"max":30,"sort":{"_score":"desc"}}"Groep 2: 
https://schooltv.nl/zoekresultaten/?q=winter#{"keyword":"winter","filter":{"length":["1"],"program":["POMS_S_NTR_100223"],"tags":["335"]},"offset":0,"max":30,"sort":{"_score":"desc"}} 
 
﷟HYPERLINK "https://schooltv.nl/zoekresultaten/?q=eten+en+drinken#{"keyword":"eten en drinken","filter":{"agegroups":["0-4","5-6"],"length":["1"]},"offset":0,"max":30,"sort":{"_score":"desc"}}"

Hier volgt een lijstje van dingen die je samen kunt doen of die je je kind alleen kunt laten doen: 

 • voorlezen  
 • samen koken of bakken 
 • laat je kind helpen bij de was of schoonmaken 
 • speel een spelletje (bijvoorbeeld, kwartet, memory, ganzenbord, mens erger je niet, halli galli, uno etc.) 
 • tekenen (maak een mooie tekening voor opa en oma, die nu misschien niet op bezoek kunnen komen, of stuur de tekeningen naar eenzame ouderen in de buurt) 
 • daag je kind uit iets moois te bouwen of knutselen, maak er een foto van en stuur die naar de leerkracht van je kind (of via Social Schools) 

 Vriendelijke groeten,
Anne en Tsipora


04 jan 2021 - Thuisonderwijs week 1 2021
Thuisonderwijs week 1 4 januari t/m 8 januari

M
aandag: Dagritme, start thema winter 
De eerste tip die wij mee willen geven, zeker als je toch enige vorm van structuur in de dagen wilt aanbrengen: op school is jouw kleuter vast gewend aan dagritmekaarten. Misschien heb je ze wel eens zien hangen in de klas? Met die kaarten geeft de leerkracht aan hoe de dag ingedeeld is. Er staat op wanneer de kinderen in de kring gaan, of ze eerst gaan buitenspelen of fruit eten en wanneer de dag afgelopen is. Deze manier van werken kun je thuis nabootsen. Geef met eenvoudige tekeningen aan wanneer het tijd is voor een maaltijd of tussendoortje (om te voorkomen dat je kind de hele dag vraagt of het wat lekkers mag, wanneer er buiten gespeeld kan worden en wanneer je kind zich even alleen moet vermaken. Dit kan handig zijn als jij zelf aan het werk moet thuis! 
Onder het kopje documenten (op de pagina rechts) is een pdf toegevoegd met de dagritmekaarten. 
 
Laat je kind de dagritmekaarten uitknippen, dit is een goede oefening voor de fijne motoriek. 
 
Wij starten met het thema winterGoogle praatplaat thema winter, om met uw kind in gesprek te gaan over de winter.  
Opdrachten: Wat zie je allemaal op de plaat? Welke kleuren hebben de jassenHoeveel mutsen je? Etc. 
 
Dinsdag: Vogelhuisje knutselen van een melkpak 
https://www.leukvoorkids.nl/coole-kleurige-vogelhuisjes/ 
Ga naar aanleiding van deze knutselopdracht het gesprek aan over het doel van vogelhuisjes. 
 
Woensdag: woordweb winter maken 
Schrijf het woord winter op in het midden van het vel en bedenk samen allemaal dingen die bij de winter horen. Hierbij valt te denken aan het weer, kleding, dieren, etc. Daarnaast kunt u uw kind ook materialen laten zoeken in huis die bij de winter horen.  
 
Donderdag: Digitaal prentenboek 
Voor vandaag een digitaal prentenboek. Via deze link kom je bij het boek terecht, Kikker in de kou https://www.youtube.com/watch?v=yNjIJ04NFgE 
 
 
Vrijdag: letter ‘w’ aanbieden 
Laat uw kind de letter ‘w’ van winter zien via deze link https://www.youtube.com/watch?v=77jcjbibG0E 
Ga vervolgens thuis op zoek naar voorwerpen met de letter ’w’. 
 
Algemeen 
Elke dag staat een activiteit op de planning, daarnaast komen er algemene activiteiten die je elke dag kan uitvoeren. Zie hieronder: 
 
Werkboekje 
Onder het kopje documenten (op de pagina rechts) is een pdf toegevoegd met het werkboekje thema winter. Dit hoeft niet in 1 dag af; op school werken wij ook niet de hele dag in werkboekjes. Graag spreiden over de verschillende dagen en plaatjes laten inkleuren.  
De kinderen van groep 1 zijn nog niet heel erg gewend om op het platte vlak te werken en zullen hier mogelijk wat sturing bij nodig hebben.  
N.B. Bij de opdracht ’teken er 1 meer/ minder’ hoeven de kinderen niet de plaatjes na te tekenen, maar mogen hier gewoon cirkels van maken.  
 
Buiten spelen 
Over buitenspelen gesproken: je hoeft je kind niet binnen op te sluiten. Buiten zijn is juist heel goed voor de weerstand, dus laat je kind lekker veel vitamine D opdoen. Houd wel rekening met social distancing, met z’n allen in die ene leuke speeltuin is misschien niet zo’n goed idee, maar in de achtertuin spelen kan ook leuk zijn. Of ga even samen voetballen op het veldje of een stuk wandelen in het bos. Niet alleen is buiten zijn goed voor de weerstand (ook die van jezelf), je kind kan er zijn/haar energie even kwijt én er valt een heleboel te leren. (zie bijlage voor tips buiten spelen). 

Squla 
Met de educatieve quizzen van Squla kan je nieuwsgierige kleuter zelfstandig spelen en leren tegelijk. Veilig én verantwoord. Stimuleer hun ontwikkeling en laat ze alvast kennismaken met letters, cijfers en de wereld! Dit is beschikbaar op tablet, mobiele telefoon en desktop.  
 
Schooltv 
Schooltv biedt educatieve filmpjes aan rondom een thema. Hierbij filmpjes over het thema winter.  
 
Groep 1: 
https://schooltv.nl/zoekresultaten/?q=winter#{"keyword":"winter","filter":{"length":["1"],"program":["VPWON_1256936"]},"offset":0,"max":30,"sort":{"_score":"desc"}} 
 
Groep 2: 
https://schooltv.nl/zoekresultaten/?q=winter#{"keyword":"winter","filter":{"length":["1"],"program":["POMS_S_NTR_100223"],"tags":["335"]},"offset":0,"max":30,"sort":{"_score":"desc"}} 

Leren 
Hier volgt een lijstje van dingen die je samen kunt doen of die je je kind alleen kunt laten doen: 

 • voorlezen  
 • samen koken of bakken 
 • laat je kind helpen bij de was of schoonmaken 
 • speel een spelletje (bijvoorbeeld, kwartet, memory, ganzenbord, mens erger je niet, halli galliuno etc.) 
 • tekenen (maak een mooie tekening voor opa en oma, die nu misschien niet op bezoek kunnen komen, of stuur de tekeningen naar eenzame ouderen in de buurt) 
 • daag je kind uit iets moois te bouwen of knutselen, maak er een foto van en stuur die naar de leerkracht van je kind (of via Social Schools) 

 
Vriendelijke groeten,

Anne en Tsipora